Tänak i Toyota Yaris WRC osvajaju novi reli u Čileu

Tänak i Toyota Yaris WRC osvajaju novi reli u Čileu

TOYOTA ФИНАНС

Ott Tänak i TOYOTA GAZOO Racing Svetski reli tim odneli su svoje druge pobede u sezoni na prvom učešću u reliju u Čileu.


Nakon što je vodio reli od druge staze u petak ujutro, Tänak je poslednjeg dana stvorio vodstvo od pola minuta, ali sa dva vozača koji su ga jako blisko pratili vodeći uzajamnu borbu, nije mogao da se potpuno opusti u toku tri početna testa. Tada je bio 1,3 sekunde brži od svih na Stazi snage (Power Stage) dok su on i suvozač Martin Järveoja zajedno pobedili za 23,1 sekunde.


Suvozači Jari-Matti Latvala i Kris Meeke takođe su dobro vozili na Stazi snage (Power Stage), ostvarujući treće i peto najbolje vreme respektivno. Meeke je prešao sa 10. na 8. mesto u ukupnom poretku poslednjeg dana, ali je bio rangiran na 10. mestu nakon što je dobio minut kazne jer je ekipa uklonila svoje razbijeno vetrobransko staklo u kontrolnoj zoni pre SS8 u subotu. Latvala je nedostajalo bodova pa je završio na 11. poziciji. Tim ostaje na drugom mestu u prvenstvu proizvođača, smanjujući jaz do vodeće pozicije na 29 poena.



Izjave:


Akio Toyoda (vođa tima)


„U našoj susednoj zemlji preko Tihog okeana, Čileu, Ott i Martin su osvojili drugu pobedu sezone i Takamoto Katsuta je prvi put osvojio svoju klasu od prve pobede u Švedskoj prošle godine. Zahvaljujem svim našim navijačima na podršci. U prethodnoj rundi, u Argentini, prisilili smo Otta i Martina da propuste šansu za pobedu zbog problema na automobilu. Kao predsednik tima, veoma mi je drago da vidim da su rutinski prošli kroz sve staze i stajali na vrhu podijuma sa osmehom. Čestitam, Otte i Martine!


Kris i Seb su se prevrnuli rano u subotu ujutro. Ali oni nisu odustali i vratili razbijeni Yaris WRC na servis. Onda su mehaničari zajedno popravili auto i vratili Krisa i Seb(astian)a na bojno polje. Poeni osvojeni u ovom velikom naporu svih članova tima pod vodstvom Tommi-a će biti veoma dragoceni kasnije u sezoni. Ja smatram nesreću između Jari-Matti i Miikka u subotu uveče kao trkačku nesreću i rezultat maksimalnog napada tima. Nadam se da će nastaviti da grizu u ostatku sezone. Sada, Svetsko prvenstvo u reliju (WRC) prelazi na šljunčane runde u Evropi.


Mi ćemo naporno raditi zajedno kao jedinstveno srce da pomognemo šestorici vozača i suvozača i tri Yaris WRC-a da donesu dobre vesti navijačima. Druga dobra vest je iz klase WRC 2. Katsuta je zabeležio svoju drugu pobedu u karijeri. Čestitam, Takamoto i Daniele! Verujem da je Takamoto ubrzano porastao, jer je gladno učio od najboljih vozača Svetskog prvenstve u reliju (WRC) u timuo o vožnji i kako se izboriti na relijima. Očekujem njegov dalji razvoj i još dobrih vesti. Unapred hvala na podršci za TOYOTA GAZOO Racing Svetski reli tim i par Katsuta/Barritt. "


Tommi Mäkinen (šef tima)


„Ovo je apsolutno briljantna pobeda za nas i za Ott-a. Vozio je tako sjajno tokom čitavog vikenda bez ikakvih grešaka: bio je najjači vozač i kombinacija Ott-a i Yaris WRC -a su bili najjači spoj u Čileu. Nažalost, Kris i Jari-Matti su uhvaćeni juče, ali smo videli da nisu bili jedini.


Ceo reli je bio veliki izazov za sve: staze su bile veoma lepe i prekrivene dobrom površinom, ali su bile veoma izazovne za vozače, posebno sa novim tempom, jer je sa drvećem, obalama i vrhovima teško videti kroz uglove. Bilo je zaista lepo biti ovde u Čileu, videli smo sjajan reli sa mnogo fanova, a posebno je lepo pobediti ovde. ”


Ott Tänak (Vozač kola # 8)


„Sjajno je ostvariti ovu pobedu prvi put ovde u Čileu. Bio je to veoma zahtevan događaj i bilo je potrebno mnogo pažnje da se ne napravi greška. Danas nije bilo lako: kad su dva Sebastiana snažno sustizala, jaz nije bio tako velik. Morali smo da nastavimo i sakupili smo maksimalan broj poena na Stazi snage (Power Stage).


Imali smo neke razočaravajuće poteškoće u poslednjih nekoliko događaja i veoma je pozitivno da smo se vratili ovako sa savršenim vikendom. Bilo je zaista važno, posebno za tim, da održimo motivaciju na visokom nivou i da nastavimo da guramo, a ovakvi rezultati to definitivno čine. Sada se radujemo: vraćamo se u borbu. ”


Jari-Matti Latvala (Vozač automobila # 10)


„Posle greške prošle večeri, trebalo je da razmišljamo unapred i da vidimo šta možemo da uradimo na poslednji dan i Stazi snage (Power Stage). Imao sam dobar osećaj na prvoj vožnji preko staze i bili smo drugi najbrži.


Nakon toga smo se opustili u naredne dve staze i sačuvali naše gume za Stazu snage, gde smo imali jako dobru vožnju. Mislim da je bilo čišćenja i isušivanja malo iza nas i u tom smislu sam jako sretan što sam bio treći najbrži. Bio je to težak događaj, ali najvažnije je da se automobil pokazao jako dobro i bio sam u mogućnosti da pratim tempo.”


Kris Meeke (Vozač automobila # 5)


„Danas je bilo lepo. Morali smo da uhvatimo par automobila ispred nas da bi zauzeli 8. mesto. Mislim da se put malo počistio za momke koji su vozili iza nas na Stazi snage, ali mi smo činili ono što smo mogli. Bila je borba od početka i prvog dana, i napravio sam grešku na početku drugog dana. Ipak, uzeli smo neke poene za tim i divno je videti pobedu Otta. Samo očajnički želim da imam čisti reli sada, jer imamo brzinu da se borimo za podijum na svakom događaju. "



Privremena konačna rang lista, reli u Čileu


1 Ott Tänak/Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC) 3 č 15 m 53,8 s
2 Sebastien Ogier/Julien Ingrassia (Citroën C3 WRC) + 23,1 s
3 Sebastien Loeb/Daniel Elena (Hyundai i20 Coupe WRC) + 30,2 s
4 Elfyn Evans/Scott Martin (Ford Fiesta WRC) + 1 m 36,7 s
5 Teemu Suninen/Marko Salminen (Ford Fiesta WRC) + 3 m 15,6 s
6 Esapekka Lappi/Janne Ferm (Citroën C3 WRC) + 3m 45,4 s


7 Andreas Mikkelsen/Anders Jaeger-Amland (Hyundai i20 Coupe WRC) + 4 m 39,0 s
8 Kalle Rovanpera/Jonne Halttunen (Skoda Fabia R5) + 7 m 52,5 s
9 Mads Ostberg/Torstein Eriksen (Citroën C3 R5) + 8 m 16,1 s
10 Kris Meeke/Seb Marshall (Toyota Yaris WRC) + 8 m 33,4 s
11 Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC) + 10 m 59,2 s
(Rang lista od 17č30 u nedelju, za najažurnije rezultate posetite www.wrc.com)


Šta je sledeće?


Svetsko prvenstvo u reliju (WRC) se vraća u Evropu za Reli u Portugalu (30. maj - 2. jun). Na lokaciji u Matosinjosu (Matosinhos) u blizini Porta na severu zemlje, događaj ima klasične staze na peskovitim i kamenitim putevima. Trakcija ume biti otežana na mekim putevima tokom prvog prolaska kroz stazu, dok kamenje može biti istureno i mogu se formirati duboke brazde tokom drugog prolaza.