Reli Meksiko
Odaberite

Reli Meksiko

TOYOTA ФИНАНС

Tanak i TOYOTA GAZOO Racing tim završili su na visokoj drugoj poziciji u Meksiku

Estonac Ott Tanak je impresivnim nastupom obezbedio vrhunski plasman na adrenalinskom reliju u Meksiku. Ujedno, Tanak je drugom pozicijom potvrdio liderstvo među vozačima u okviru FIA Svetskog reli šampionata. Sva tri Toyota Yaris WRC modela završila su zahtevno takmičenje u okviru osam najbržih rezultata, što je timu TOYOTA GAZOO Racing World Rally omogućilo dodatnu prednost u kategoriji proizvođača.


Nakon što je u petak potvrdio klasu prvim liderskim plasmanom u WRC karijeri, perspektivni Tanak se u subotu popeo na podijum, dok je nedeljnim nastupom bio na svega 2,2 sekunde od drugog mesta. On je potvrdio visok plasman dominantnom vožnjom i trijumfom na prvoj od tri etape, što je uz pobedu na narednom delu dodatno unapredilo prednost. Uprkos besprekornom nastupu, Tanak je usled oštećenja pneumatika ostao uskraćen za bonus bodove u Power Stage segmentu, ali je ipak zadržao visok plasman i drugo mesto.



Kris Meeke je takođe ostavio odličan utisak u premijernom nastupu na šljunku za volanom Yaris WRC-a. Vozač iz Severne Irske je čak tokom dela subotnje etape bio lider, ali je nakon oštećenja pneumatika izgubio priliku da se bori za mesto u samom vrhu. Naredne izazove je dočekao na veoma dobroj petoj poziciji, pa je ujedno sačuvao gume za Power Stage gde je bio drugi najbrži vozač, pa je zaradio četiri bonus poena, uz zaostatak za najboljim vremenom od desetog dela sekunde.


Nakon starta takmičenja u subotu koji je pratio kvar na sistemu elektrike, Jari-Matti Latvala izborio je sedmo mesta u ukupnom poretku. U saradnji sa pouzdanim suvozačem (Miikka Anttila) tandem je morao da u poslednjem trenutku osposobi automobil pre nastupa na završnoj fazi, ali su uprkos poteškoćama došli do cilja osmim vremenom.



Izjave:


Tomi Makinen (Šef tima)


“Ovo je bio vrlo zahtevan reli za vozače, ali i za tim inženjera i mehaničara. Ipak, uprkos tome značajno smo poboljšali nastup u odnosu na prethodne dve sezone. Nije bilo problema sa hlađenjem motora, pa su performanse bile na visokom nivou. Ott je zabeležio odličan nastup, bez ikakvih pritužbi i mislim da je iz ove situacije izvukao maksimum. Kris i Jari-Matti nisu imali sreće, ali su nastavili da se bore i osvojili su značajne bodove, pomažući nam u prvenstvu.”


Ott Tanak (Vozač automobila 8)


Bio je to dobar vikend. Ne zaboravite, ovo je vrlo zahtevan događaj: izazovan za automobil, za pneumatike ali i za vozače u vozilu. Verujem da smo ostavili dobar utisak i stvarno sam srećan da smo zabeležili nastup bez grešaka ili problema. To je zapravo potvrda naše snage i spremnosti.


Imao sam oštećenje gume na Power Stage deonici, tako da nisam mogao zabeležiti bolji rezultat, ali prve dve etape su bile dobre i uspeli smo da osvojimo drugo mesto. Ovo je definitivno dobar početak prvenstva sa tri podijuma na istom broju nastupa, pa bi bilo sjajno da u istom ritmu i nastavimo.


Jari-Matti Latvala (Vozač automobila 10)


“Mislim da se nikad nisam toliko borio za četiri boda! Na kraju druge etape udarili smo kamen zaštitom motora sa donje strane. Iako smo mislili da nemamo šanse sa nastavkom borbe, ipak nismo bili spremni za odustajanje u takvom trenutku.


Zaštita motora je bila samo napola fiksirana, tako da nisam mogao da vozim u brzom ritmu Power Stage etapu. Kao epilog, kasnili smo na kontrolu vremena pa smo izgubili sedmu poziciju za četiri sekunde. Ipak, satisfakciju predstavlja činjenica da smo stigli do kraja deonice. Bilo je mnogo toga što se događalo ovog vikenda, nadamo se da će sledeći reli ipak biti malo mirniji! ”


Kris Meeke (Vozač automobila 5)


“Bili smo na sigurnom petom mestu u ukupnom poretku, tako da smo morali plasman da uskladimo sa akcijom u Power Stage etapi. Sačuvao sam gume tokom prve dve faze, što mislim da je bila ispravna strategija, tako da sam pružio maksimum u Power Stage-u, ali sam još uvek pazio da ne dovedem u pitanje petu poziciju.


To je bio težak reli nastup za mene nakon oštećenja pneumatika u trenutku dok smo bili na čelu, ali izboriti 14 bodova je zaista pozitivan rezultat. Ovo je definitivno bio test i za ekipu i za prvenstvo proizvođača, to je bio pravi takmičarski reli.


Trenutna klasifikacija, reli Meksiko


1 Sebastien Ogier/Julien Ingrassia (Citroën C3 WRC) 3h37m08.0s 
2 Ott Tänak/Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC) +30.2s 
3 Elfyn Evans/Scott Martin (Ford Fiesta WRC) +49.9s 
4 Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) +1m27.0s 
5 Kris Meeke/Seb Marshall (Toyota Yaris WRC) +6m06.2s


6 Benito Guerra/Jaime Zapata (Skoda Fabia R5) +15m35.5s 
7 Marco Bulacia Wilkinson/Fabian Cretu (Skoda Fabia R5) +18m51.5s 
8 Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC) +18m55.9s 
9 Dani Sordo/Carlos del Barrio (Hyundai i20 Coupe WRC) +22m44.1s 
10 Ricardo Trivino/Marc Marti (Skoda Fabia R5) +30m13.8s


(Aktuelni nedeljni rezultati od 13:30 časova. Za najnoviji poredak posetite www.wrc.com)

 



Šta je sledeće?


Naredni događaj je Tour de Corse koji će se održati od 28. do 31. marta. Reč je prvom reliju na asfaltu u sezoni, koji se odvija na krivudavim putevima francuskog ostrva Korzika. Zahvaljujući dugim, planinskim deonicama okruženim stenama s jedne strane i strmim nizbrdicama s druge, kao i brojnim promenama podloge, u pitanju je jedan od najinteresantnijih događaja u WRC kalendaru.